• Traehytter24 Logo
 • 7 tips til hvordan, at du maler din træhytte rigtigt

  Malerarbejde på et have skur kan virke som en simpel opgave, især når du ser naboen er i gang med det. Hvis du ikke har meget erfaring med gør-det-selv projekter, kan det nemt se ud som om, at det blot handler om at tage en pensel, dyppe den i maling, påføre den, og så er du færdig! Mens det måske fungerer på en ny og glat træoverflade, er der i de fleste tilfælde flere trin, der skal udføres, før du kan påføre malingen. Uden at følge nogle vigtige retningslinjer for maling af have skuret, risikerer du at ende med et skødesløst malearbejde. For at forlænge levetiden på din træhytte er det derfor vigtigt ikke at springe trin over og fokusere på at opnå de bedste resultater. En vigtig ting at huske, inden du går i gang med at male dit skur, er, at træ adskiller sig fra andre byggematerialer. Så lad os se på, hvad du skal gøre for at udføre opgaven korrekt.

  Trin 1 – Afrensning af eksisterende maling

  Hvis du maler en nyt træhytte, behøver du ikke skrabe gammel maling af. Men hvis du arbejder på et træværk, der tidligere er blevet malet, er du nødt til at skrabe den gamle maling af. Gammel maling, der ikke fjernes, vil påvirke udseendet af den nye maling og kan endda helt ødelægge den. Der er forskellige metoder til at fjerne gammel maling og forskellige værktøjer, du kan bruge, såsom en spartel. Præcision er ikke afgørende på dette tidspunkt, da det blot er det første skridt i forberedelsesprocessen. Senere vil du bruge sandpapir til at glatte overfladen og fjerne den resterende maling.

  Måden, du afrenser malingen på, kan variere afhængigt af det træ, du arbejder med. Hvis det er en oliebaseret finish, kan det være bedst at overveje brugen af kemiske afrensningsmidler. For enhver anden type overflade bør du starte med at skrabe den gamle maling af og derefter bruge trinatriumphosphat for at fjerne den resterende maling. Uanset hvilken løsning du bruger, vil næste skridt være at skylle det af. Fokus her er at rense træet så meget som muligt, inden du begynder at slibe det, så den næste maling kan hæfte og danne en modstandsdygtig barriere. I nogle heldige tilfælde behøver du måske ikke at fjerne den eksisterende maling, hvis du planlægger at bruge en type maling, der vil hæfte til den eksisterende maling. Men du skal måske stadig bruge en primer. Det vigtige her er at foretage en grundig vurdering af den eksisterende maling og beslutte, om den skal fjernes eller ej.

  Trin 2 – Udfyldning af træet

  Når du har fjernet løs maling, er det tid til at tjekke overfladen for huller og revner. Disse ufuldkommenheder skal fyldes, inden du påfører et nyt lag maling. Til dette trin skal du bruge træspartel, og sørg for at bruge en af god kvalitet. Fyld alle huller og revner med spartel, og vær generøs – du kan rette eventuelle ujævnheder senere. Der findes mange forskellige ting, du kan bruge til træfyldning, herunder førnævnte træspartel, men også to-komponent epoxyprodukter, trælim, træpropper, lim og savsmuld, osv. Hvis du har mange revner og huller at fikse, eller hvis ufuldkommenhederne er store, er det bedst at vælge de mere professionelle muligheder. For små ufuldkommenheder kan du bruge det, du har ved hånden.

  Trin 3 – Slibning af overfladen

  Når du når dette trin, betyder det, at du har fjernet den gamle maling og fyldt alle huller og revner. Men du står nu tilbage med en overflade, der ikke er helt glat, så naturligvis skal du glatte den, før du kan male den. Den bedste måde at glatte træet på er ved at bruge sandpapir på alle de flader, der skal males, og som du har forberedt. For at opnå de bedste resultater skal du arbejde med træets årer i stedet for imod dem.

  Trin 4 – Rensning af overfladen

  Efter slibning af træet vil der helt sikkert være masser af rester tilbage, og som nævnt bør maling kun påføres rene og glatte overflader. En fremragende måde at fjerne overskydende støv er ved at støvsuge overfladerne. Du kan også tørre træet af med en fugtig klud, men sørg for at lade overfladen tørre efterfølgende.

  Trin 5 – Opdeling af arbejdet

  Hvis du maler en træhytte, betyder det, at du skal male et stort område, og du ønsker måske ikke at dække det hele med maling. Du ønsker måske også at bruge forskellige farver, så det er bedst at afmærke de dele, du vil beskytte. Hvis du skal bruge en blanding af farver, er det vigtigt at påføre primeren først.

  Trin 6 – Påføring af primer

  Er du i tvivl om, hvorfor træet har brug for en primer? For at opnå et ensartet og rent udseende efter maling er påføring af primer et afgørende skridt. Det er virkelig enkelt, så der er ingen grund til at springe det over. Påfør et lag primer, og du vil se resultatet, når du påfører malingen. Nogle gange kan påføring af primer få træets årer til at hæve sig, og du bør ikke blive skræmt af dette. Hvis det sker, skal du bruge fint sandpapir for at glatte overfladen igen. Glem ikke at tørre resterne af, inden du går videre til det næste trin. Husk, at primerens farve er ret vigtig, da den vil påvirke malingens farve. Hvis du skal bruge en mørk maling på din træhytte, skal du bruge en grå primer. Hvis du ønsker at male din træhytte i en lys farve, skal du bruge en hvid primer.

  Trin 7 – Maling af træhytten

  Vi er endelig nået til det sidste trin, som også er det mest spændende. Du har utvivlsomt set frem til at påføre maling og se nogle flotte resultater efter alt forarbejdet, og nu kan du endelig gøre det. At male en nyt træhytte eller male et ældre træskur igen vil gøre det mere holdbart, vejrbestandigt og beskyttet mod skadedyr. Vælg den type maling, der passer bedst til dine behov, og overvej formuleringen, glansen og nuancen. Vi anbefaler at bruge pensler og ruller af høj kvalitet, da de vil gøre dit arbejde lettere. Og når du har alt, hvad du har brug for, kan du begynde at male oppefra og ned.

  At male dit træhytte regelmæssigt er en vigtig del af vedligeholdelsesarbejdet, der vil holde dit udhus i topform i mange år. Det er værd at nævne, at træhyttens kvalitet også spiller en rolle i, hvor let vedligeholdelsesprocessen vil være i løbet af årene. For flere tips og råd om maling af din træhytte i haven, kan du tjekke vores blog regelmæssigt.

  Hos Træhytter24 finder du de bedste haveskure, som Storbritannien har at tilbyde. Uanset om du leder efter små haveskure, hjørne haveskure, smalle haveskure eller rummelige haveskure, vil du helt sikkert finde det perfekte skur til dit udendørs område. Vi er et internationalt firma, der håndterer hele processen, herunder design, produktion, salg og levering af haveskure af god kvalitet i Storbritannien, men vi leverer også til andre lande. Vores færdigmonterede haveskure kan nemt genkendes på deres attraktive og moderne Hansa Garden design. Hvis du har spørgsmål om vores træhaveskure, skal du ikke tøve med at kontakte os.

  back to top