• Traehytter24 Logo
 • En pavillon er en smuk gave til din have

  Pavillon

   

  En have skal ofte bare være smuk. Alene dette gør det nyttigt for mennesket. Det gælder så meget desto mere i tider, hvor menneskers liv er begrænset af nedlukninger eller lukning af offentlige fritidstilbud. Træpavilloner og lysthuse bruges i dag ofte som et særligt smykke i en have og vi vil gerne forklare dig de forskellige begreber her og undersøge, hvordan du optimalt kan bruge disse bygninger i haven.

  Hvad er en pavillon

  Hvis du kender det franske ord “pavillon”, vil du se, at det lyder som “pavillon”, og det er ikke tilfældigt. Sprogligt kommer ordet pavillon fra senlatin, hvor store, firkantede marktelte blev beskrevet med det latinske ord “papilio”, der betyder “sommerfugl”, fordi de to hævede presenninger ved indgangen lignede sommerfuglevinger. Faktisk benævnes sådanne firkantede havetelte, som de ofte stilles midlertidigt, fx til havefester, bryllupper eller lignende lejligheder, selv i dag som pavilloner. Begrebet “pavillon” er dog udvidet betydeligt og omfatter ifølge Wikipedia nu “fritstående letvægtskonstruktioner i en have eller park”, samt udragende dele af bygningen med hvælvede tage, små nye bygninger og bygninger på udstillinger eller messer generelt. Træpavillonen er så yderligere beskrevet af byggematerialet træ.

  Pavillonen som er åben hele vejen rundt kaldes også et lysthus.

  De var oprindeligt tårne, havehuse eller havepavilloner med god udsigt. I moderne brug bruges udtrykkene “pavillon” og “pavillon” ofte synonymt. Dog taler man mere om en pavillon, når bygningen er lukket hele vejen rundt og mere om et lysthus, jo mere åben bygningen er. Hos os finder du sådanne helt åbne træpavilloner eller lysthuse i afdelingen “Gazebos and Pergolas”. Gartenlaube er et godt gammelt tysk udtryk, der også fungerer godt til at beskrive disse smukke og praktiske havebygninger. “Pergolaen” er oprindeligt en søjlegang i gamle romerske villaer. I dag refererer begrebet generelt til trækonstruktioner, der udstyret med klatrehjælpemidler til ranker eller pryd-klatreplanter er helt tilgroede.

  Pavillon

   

  Den helt lukkede træpavillon er en let bygning

  Den helt lukkede træpavillon er med sine store glasvinduer en let bygning. Dette er ikke kun et spørgsmål om vægt, men også dets effekt. Glas fra taljehøjde til tag på alle sider betyder, at du bogstaveligt talt kan se lige igennem bygningen. Indenfor er sådan en pavillon naturligvis fyldt med naturligt lys om dagen og byder på en storslået udsigt over det omkringliggende havelandskab indefra. Arkitektoniske stilistiske indretninger såsom kunstfærdigt sprossede vinduer, dens sekskantede eller ottekantede grundform og det matchende pyramidetag gør disse havepavilloner til et effektivt stilredskab i havedesign, mens den fulde funktionalitet af et aflåseligt havehus er garanteret. Du kan opholde dig i en træpavillon selv i storme og regn eller opbevare ting sikkert der, en fordel, som alle åbne lysthuse ikke har.

  Er en træpavillon velegnet til din have?

  Hvorfor ikke? Selvom pavilloner ofte er placeret centralt som juveler eller udsigtstårne ​​i parker eller store haver, mister de naturligvis heller ikke deres charme i kanten. Der er to ting at bemærke ved dette spørgsmål:

  1. Privatlivsskærm
  2. Afstand til grænsen

  At placere en pavillon af træ ved en kant eller endda i et hjørne af haven ændrer ikke meget på den opløftende effekt, som sådan en smuk bygning kan have på din have. Det er dog ikke nødvendigt at købe en bygning, der er åben hele vejen rundt og så bare kigge ud gennem de ekstra store vinduer på en stor privatskærm. Du kan også bestille vores 6-hjørne eller 8-hjørne pavilloner med en eller endnu flere lukkede sider. Sådanne rygstykker har så slet ikke vinduer og er derfor særligt velegnede til tøjkroge eller hylder.

  Spørgsmålet om afstanden til grænsen vil vi behandle i næste afsnit.

  Pavillon

   

  Kræver en havepavillon nogen tilladelse?

  • Så snart en træpavillon kræver byggetilladelse, kræves der samtidig automatisk en afstand på mindst tre meter fra ejendomsgrænsen. Spørgsmålet om, hvorvidt man skal have en byggetilladelse, afhænger af en række faktorer:
  • Udnyttelse: Fællesrum er betinget af godkendelse. Her er vi heldige: I byggelovens forstand er lounges lokaler, der er beregnet til permanent ophold, ikke kun midlertidigt ophold. Næsten ingen sætter en seng i deres havepavillon, og en liggestol er ikke noget problem.
  • Udstyret: Hvis du vil varme din træpavillon op om vinteren, så skal den have en byggetilladelse. Hvis du installerer blot én grill der, betragtes det også som et “forbrændingssystem” i bygningsreglementets forstand.
  • Størrelsen: Spørgsmålet omkring størrelsen, og om der kræves byggetilladelse, kan findes her www.bygogmiljoe.dk
  • Fonden. Ønsker du at placere dit træpavillon på et solidt fundament, som vi udtrykkeligt anbefaler af hensyn til holdbarheden, mister det sin lovlige status som “havehus” og vil derfor kræve en tilladelse.
  • Bebyggelsesplanen for dit lokalsamfund eller kommune, der gælder for dig, regulerer andre vigtige detaljer, for eksempel hvor du overhovedet må bygge, eller hvordan bygninger må se ud, så de passer ind i bybilledet.

  En tur hos byggemyndigheden får dit projekt i gang

  Den bedste anbefaling er, at før du køber en træpavillon, får du en udførlig rådgivning fra din ansvarlige byggemyndighed. Selvom en byggetilladelse er forfalden, er det ikke en større katastrofe. Små sommerhuse, som inkluderer bjælkehuse, kræver ofte ikke en tilladelse, og når de gør det, er der nogle gange forenklede procedurer, og alle omkostningerne er en brøkdel af, hvad en boligbyggetilladelse ville være, da den samlede værdi er meget lavere.

  Hvis din bebyggelsesplan slet ikke tillader nybyggeri, kan du søge om undtagelser eller endda ændre bebyggelsesplanen efter ansøgning Vi hjælper dig gerne med præcise byggeplaner, plantegninger og specifikationer af din valgte træpavillon, som din bygningsmyndighed eller de personer, der er involveret i ansøgningsbehovet.

  Ved pavilloner, der så kan være tættere end tre meter på ejendomsgrænsen, er det tilrådeligt at informere naboen på forhånd, så eventuelle indsigelser eller misforståelser kan afklares inden byggeriet påbegyndes.

  Pavillon

   

  Hvad koster en pavillon?

  En pavillon i massiv træ koster fra cirka 40.00o og op. Det skal bemærkes, at de større eksemplarer allerede byder på 15 kvadratmeter plads, og nogle har et centralt bord med grill og emhætte, som allerede er inkluderet i prisen. Mindre lysthuse eller pergolaer kan også fås under denne prisklasse. Generelt er priserne på træbygninger naturligvis altid særligt afhængige af verdensmarkedspriserne på råvaren træ. Vi kan købe vores ideelle træ til havehuse i træ her på stedet, men priserne fra vores lokale leverandør er naturligvis stadig baseret på verdensmarkedsprisen. Priserne på vores produkter kan derfor svinge. Hvis det er nødvendigt, skal du blot finde ud af de aktuelle priser i tide.

  Pavillon

   

  Kan man bruge pavillonen om vinteren?

  Træpavilloner, såvel som lysthuse, har tage, der er beklædt med tagpap og helvedesild og er derfor fuldt vintersikre. En tør placering, et godt fundament og god ventilation er – som ved alle andre træhavehuse – vigtige faktorer for holdbarhed og vintermodstand. Til gengæld er pavilloner eller havetelte, der ikke er fast forankret og består af tekstiler spændt over en stålramme, ikke vintersikre. Disse skal senest afmonteres inden det første snefald.

  Pavilloner af træ kan bruges om vinteren, men så bruges de ofte sjældnere. Naturligvis er der naturelskere, der også bruger den tørre siddeplads i lysthuset i den snedækkede have til for eksempel at observere fugle eller vinterdyr. Har du en bakke, der egner sig til kælkning eller skiløb, er lysthuset naturligvis også velkommen om vinteren som et logistisk grundlag for vintersportsaktiviteter.

  Den vigtigste tid for lysthuse og lysthuse samt pergolaer er dog den varmere halvdel af året. Her danner de grundlag for sommerens havefornøjelser, lige fra en pause fra havearbejdet, møde med venner til en al fresco middag eller en havefest. En søndag eller helligdag tilbagetog fra hverdagens stress med en god bog i det afsondrede og beskyttede område af lysthuset er en dejlig oplevelse. Det åbne design giver os mulighed for at være helt tæt på naturen her, hvert et vindpust bliver bemærket, bien summer forbi og sidder vi stille, kommer fuglene helt tæt på. Denne nærbillede oplevelse finder ikke sted i den helt lukkede træpavillon.

  Pergolaen som klatrehjælp

  I tråd med italiensk tradition er en pergola naturligt nok heldigvis bevokset med vinstokke, hvis det lokale klima tillader det. Du behøver ikke engang at bo i et typisk vinområde. Vinstokke vokser også meget godt i meget køligere klimaer. Spørg om frostbestandige (og gerne svampebestandige) varianter!

  Udover vin er der også en hel række andre klatreplanter, som ville være velegnede til at plante på en pergola. De hårdføre og hurtigtvoksende klatreplanter omfatter f.eks.:

  • Clematis arter
  • Klatreroser
  • Passionsblomster
  • Klatrehortensia
  • Vild humle
  • Spindler
  • Wisteria
  • Vedbend

  Naturligvis er sådanne planter også velegnede som en elegant og naturlig dekoration, privatliv eller lydisolering på espalier i andre havebygninger. En sådan vækst på selve bygningerne kan dog hæmme ventilationen og dermed reducere deres levetid.

  Pavillon

   

  Hvornår man benytte sig af sin pavillon?

  Hvis vi taler om træpavilloner lukket med vinduer hele vejen rundt og udelader havens lysthuse eller lysthuse, der er åbne hele vejen rundt, så kan du stort set bruge din havepavillon som et normalt havehus. Det hele vejen rundt synlige design sikrer dog, at en træpavillon normalt ikke bruges præcis som ethvert havehus, men mere til et midlertidigt ophold i haven. Det være sig alene eller sammen med venner, i intimt samvær eller for at spise sammen: havepavilloner er som regel for gode som værksteder og bruges så måske mere som atelierer for kunstnere. Den lyse indretning er selvfølgelig god til alle former for leg, men også til arbejde eller hobby En træpavillon er endda velegnet til tidlig dyrkning af grøntsager på grund af dens overflod af naturligt lys, hvis indretningen er beskyttet mod sen frost vha. en elektrisk frostvagt, f.eks.

  back to top